April 4, 2012

Mudilaskool


Kool ehk pole kõige parem sõna kirjeldamaks kodus toimuvat arendavat õpet meie mudilasele. Meil üsna tundmatu idee on laialt levinud Ameerikas, kus kodupõhine õpe (ehk homeschooling) on populaarne mudilaseast keskhariduse saavutamiseni välja. Paljud emad õpetavad oma eelkooliealisi lapsi kodus ise, hoolimata kas laps läheb päevakooli või mitte.

Meie poeg J. on üle poole aasta käinud mudilasrühmas, kus peale tavapärase mängimisaja saab ta harjutada kätt erinevate kunstitehnikatega, mis talle eakohased on (värvimine, keepimine), ning pisut ka muusikalise tegevusega (insturumentidega kaasa tegemine). Peatselt aga algab suvi ning seega otsustasin ma proovida kodust mudilaskooli J. jaoks.

Kuigi minu jaoks on kogu kontseptsioon üsna uus, näen ma ühtseid jooni nende koolitavate Ameerika emade ning meie agarate Eesti emade vahel. Eesti emad on lihtsalt nii tublid, et see mida nemad peavad mänguks lastega ja abistavaks tegevuseks, kuhu lapsed kaasata, peavad Ameerika emad juba osaks kodusest mudilaskoolist. Nii et au Eesti emadele!

Mudilaskooli põhimõte

 Eesmärgiks on pakkuda lapsele mitmekülgselt arendvat tegevust, et ta saaks loomulikus õppekeskkonnas areneda just nende külgedel pealt, milleks ta valmis on. Mudilaskool põhineb mängukesksel õppel. Niipea, kui laps huvi kaotab, on aeg järgmise tegevusega alustada või üleüldse lõpetada selleks päevaks kool.

Miks nii varakult üldse koolitada? See küsimus käis ka minu peast läbi. Jah, igale vanemale ju meeldiks kui tema laps oleks võimalikult tark ja osav juba varajases eas. Mudilaskooli mõte ei ole, vähemalt minu jaoks, eakaaslaste eest konkurentsieelise saavutamine, vaid lapse loomulik arendamine ning tema annete avastamine ning julgustamine. Et temast areneks enesekindel, andekas, tark, teistest lugupidav ja hästi hakkama saab õnnelik inimene.

Niisiis, meie alustame kooliga peagi. Seni aga panen blogisse üles tegevusi, mida oleme siiani kodus lapsega teinud.

Oleks tore, kui keegi lugejatest ühineks minuga! Kas Sina tuled kaasa?

Hedi



No comments:

Post a Comment

 

Template by Suck My Lolly - Background Image by TotallySevere.com